Miért tűnnek el sorra Miskolcról a jó helyen levő bankautomaták is?

Megosztás

Már nem az első és nem a második alkalom, hogy ezzel vagyunk kénytelenek szembesülni. Az Újgyőri Főtér után a Villanyrendőrnél is egyik napról a másikra már csak a hűlt helyét találjuk az automatáknak. A lehetséges magyarázatok széles skálán mozognak, de egyik sem fest szép jövőt.

Először a postahivatalok közül zártak be rengeteget az országban, köztük Miskolcon is, most pedig a bankautomaták folyamatos megszűnéseivel vagyunk kénytelenek szembesülni. A villanyrendőrnél is volt egy Erste Bank automata, amit ezen a héten már hiába kerestünk. Pedig a miskolciak szerint igencsak jó helyen volt. A kisboltok bezárása után jön a bankautomaták megszüntetési hulláma?

Volt automata – nincs automata

Sokan csak bosszankodnak, hogy miért tüntetik el sorra a helyeket, ahol a kártyánkról felvéve hozzájuthatnánk a saját pénzünkhöz. Mások az okát is próbálják kitalálni ennek. De mennyi igazság lehet ebben? Ami tény: ha kártyával fizetünk, a bank az eladótól (legyen az bolt, vagy egy piaci kofa) minden egyes fizetés alkalmával nem kevés jutalékot von le. Ez lehet a háttérben? Erről alakult ki némi vita a közösségi médiában.

“Van erre valamilyen magyarázat, hogy sorban szüntetik meg az automatákat?” “A készpénz megszüntetése, rákényszerítik az embert, hogy ne használhassák, csak a kártyával való fizetést.” “Hoznak újat? Nem hoznak újat, mert az Émász-nál az Apeh-nál már régen megszüntették és nincs új helyette.” “Nemrég nem bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg a hentest, mennyit visz el bank tranzakciónkként? 3,5 %-ot válaszolta az eladó. Vagyis ezt a veszteséget mi okozzuk Önnek amikor kártyával fizetünk, pedig fizethetnénk készpénzzel is? Gondold el! Ha tízezer forintot számolok egységként, minden harmincadik tranzakció után eltűnik a bankok zsebében egy tízezres!

Van egy kedvenc zöldségesem is. Őt is megkérdeztem a tranzakciós díjról. 2 üzletük forgalma után évente 3 millió forintot visz el bank a bevételéből azért, mert mi a „kényelmes” fizetést választjuk.” “A boltok is sorra zárnak be, észrevettétek?” “Az Újgyőri Főtéren is megszűnt.” ” Így szűnik meg a kp. Több automatát is megszüntettek sajnos” – mérgelődtek mások. Mi hogy gondoljuk, mi az oka ennek a megszüntetési hullámnak? Valóban így kényszerítenek a bankok minket miskolciakat is, hogy a számukra jövedelmezőbb kártyás fizetés terjedjen el szinte kizárólagosan?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek